2020. augusztus 24., hétfő

Esszenciális olajokkal a szuperérzékenységem szolgálatában


Kinyitni egy kis esszenciális olaj üvegét és belemerülni egy intenzív illatba, összekapcsolódni a növények lelkével, megérezni a virágok, levelek, fák, gyökerek apró részecskéiből kinyert illatával, átadni magam egy magas szintű rezgésnek, és megérezni, ahogy az olaj megnyitja az intúiciómat, harmóniába hozza a testi, lelki, érzelmi egyensúlyomat. Ez az élmény mindenki számára magával ragadó lehet, ha pedig szuperérzékenységgel élem az életet, az esszenciális olajok kiemelt szerepet kaphatnak abban, hogy ezzel a minőséggel együtt eljussak és tartósan legyek optimális állapotban, testi, lelki egészséget élvezve.

Hogyan járulhatnak hozzá szuperérzékenységem kezeléséhez a terápiás tisztaságú esszenciális olajok?


Számos kutatás támasztja alá, hogy a jó minőségű esszenciális olajok, amelyeket a növények, vagy gyógynövények egyes részeiből nyernek desztillálással, sajtolással nyugtató, lazító vagy éppen energizáló hatással bírnak. Az én életembe hosszú évek óta beépült az esszenciális olajok használata, régóta kísérletezgetek velük. Reggelenként gyakran egy csepp citrom olajjal frissítem a pohár vizemet, a kávém aromáját pedig a vadnarancs vagy mandarin olaj teszi még teljesebbé. Egy-egy szakmai programom előtt a retikülömből előkerül valamilyen energizáló vagy  relaxáló olaj, hogy segítsen a ráhangolódásban.  Futás előtt is gyakran alkalmazok egy olajat a jobb oxigén ellátottságért, egy nehéz nap után pedig egy csepp levendula kerül a párnámra.

Szuperérzékenyként a szelíd, gyengéd olajokat kedvelem igazán. Tanácsos tesztelni a bőrünket az esetleges bőrirritációk elkerülése végett. Fontos, hogy csak terápiás tisztaságú, magas minőségű esszenciákat alkalmazok. Vannak olyan több növényből álló keverékek, amelyek egyedien alkalmazkodnak szervezetünkhöz. Egyensúlyba hozzák az éppen alul vagy túlműködő szerveinket. Hozzájárulnak testi, lelki éber nyugalmunkhoz. Elősegítik rugalmas hangolódásunkat a kihívásainkhoz, különösen egy ilyen megterhelő, bizonytalan időszakban a világban.

Szuperérzékenyként milyen olajokat alkalmazok szívesen?

Vadnarancs
Az értékes olajat a gyümölcs héjából nyerik. Egy örömteli illat, a vidámságot, életerőt, egészséget, bőséget támogató olaj. Elősegítheti a pozitív hozzáállást, a megújulást, a kreatívitást,
  • Szuperérzékenyként is jó feltérképeznem, hogy mi ad felfelé ívelő energiát, jókedvet? Hogyan erősíthetem az immunrendszeremet, egészségemet?



Orvosi levendula
A levendula a latin lavare szóból származik, amelynek jelentése fürdeni, mosni. A növényt több ezer éve használják, sok kultúrában része volt a fürdőzés szertartásának, a tisztasággal, tisztulással összefüggésben. Gyógyírt adhat védelmező szervünknek, a bőrnek és bizonyítottan ellazító, nyugalmat hozó hatással bír. Ha nem igazán tudjuk, hogy milyen esszenciális olaj lenne az adott helyzetben számunkra legmegfelelőbb, a levendulát bátran alkalmazhatjuk. Többektől hallottam, hogy nem igazán kedvelik a régi időket idéző illatát. Ebben az esetben a citrus olajok illatával adhatunk frissességet ennek az olajnak. Citrusolajok alkalmazásakor a fényérzékenységre jó figyelni, kerülni ilyenkor a napfényt, különösen szuperérzékenység esetén.
  • Mi az, ami hozzájárulhat a belső békességem, stabilitásom megteremtéséhez vagy megőrzéséhez? Fokozott érzékenységem miatt ez az egyik leghangsúlyosabb kérdésem.

 Fodormenta
A harsogóan zöld mentalevelek a jóllétünkre gyakorolnak pozitív hatást, stimuláló hatással bír az idegrendszerre. Használata jól jöhet a munkahelyen, amikor egymást érik a megbeszélések, vagy intenzíven kell koncentrálnunk, de jó szolgálatot tehet vezetés közben egy hosszabb úton az autóban is. Gondoltad volna, hogy a fodormenta esszenciális olaj bátoríthat egy prezentáció során? Elősegíti a véleményünk megfogalmazását, hogy legyen bátorságunk mondandónk kifejtésére. Szuperérzékeny működésem miatt ebből elegendő egy leheletnyi, ez egy meglehetősen intenzív olaj.
  • Ez a növény arra emlékeztet, hogy szuperérzékenyként hogyan tudok határt tartani? Hogyan állok a nemet mondással, amikor szükséges, a gondolatok, érzések felvállalásával?

Magnólia
A magnólia régóta használatos a kínai orvoslásban, ázsiai ünnepeken díszítésként használják is ezeket a hangsúlyos, ámulatba ejtő virágokat. Mára a világ legkülönbözőbb pontjain megtalálható ez a fenséges növény. A szirmokból nyert értékes esszencia segít eloszlatni a félelmet, a bizonytalanságot. Önmagammal mélyebben kapcsolódva jobban megy a kapcsolódás másokhoz is. Számomra az illata kifinomult, különleges virágillat.
  • Szuperérzkenyként különösen fontos, hogy hogyan kezelem a kapcsolódásaimat? Megérzem-e, hogy mikor jóleső másokkal együttműködni és mikor bír igazi feltöltő erővel ha kicsit visszavonulok és egyedül töltök minőségi időt vagy éppen regenerálódok, pihenek?

 Rozmaring
A rozmaring szó jelentése tengeri harmat. Ugye milyen gyönyörű? Ahogy a tengertől a szárazföld felé haladunk, az első növények egyike lehet, amivel találkozunk. A rozmaring elképesztő megküzdési képességekkel rendelkezik, egy igazán rezíliens növény, amely jól tűri a tenger felől áramló sós levegőt, a szárazságot. Az állhatatosságot és kitartást szimbolizálja.
  • Ha van képeség, amit ezekben az időkben különösen érdemes fejleszteni az a reziliencia, szuperérzékeny működés esetén pedig különösen kiemelt jelentősége van, hogy hogyan tudom  edzeni a rugalmas lelki ellenállás képességemet?


 „Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan” - fogalmazza Antoine de Saint-Exupéry.
A lélegzetemen, az ízlelésen, a bőrömön keresztül nyitottá és igazán befogadhatóvá válhatok a természet csodáira, az esszenciális olajokra. Ezen az élményen keresztül pedig mélyebben kapcsolódhatok magammal, másokkal és szuper ajándékommal, az érzékenységemmel. 

Gaál Zita
Tréner, Business coach, Szuperérzékenység coach


Ha tetszett a cikk, szuperérzékenységgel éled az életed, vagy családtagod, közeli hozzátartozód él ezzel, csatlakozz Szuperérzékeny Önismeret közösségünkhöz itt.


A képek forrása: Pixabay


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése