2020. szeptember 20., vasárnap

A magaddal való törődés nem önzés

Nehezen birkózol meg a Rád zúduló információ és impulzus cunamival? Lassabb és kimerítőbb számodra mindezt feldolgozni?

Magadat hátrébb sorolod, prioritást adsz mások igényeinek, a saját vágyaid pedig homályba vesznek?

Könnyen elfáradsz és kihívás megküzdeni a mindennapi stresszel?

A fentiek bárkivel megeshetnek, a szuperérzékeny emberek működésében azonban kifejezetten gyakoriak.

Ha szuperérzékeny idegrendszeri működéssel éled az életed, a magaddal való jó bánásmód egyáltalán nem önzés, hanem kulcsfontosságú tényező a jóllétedben.

Erről Dr. Edith Eger magyar származású, világhírű pszichológus is ír legújabb könyvében. Az ajándék – 12 életmentő lecke című könyve a magunkkal való törődés szerepét kiemelten hangsúlyozza. A 93 évesen még aktívan praktizáló holokauszt túlélő úgy fogalmaz, hogy a magunknak adott szeretetteli törődés nem önzés. 

Előfordult esetleg már Veled, hogy elutaztál és nem tudtad megöntözni az erkélyen a növényeidet? Vagy rábíztad valakire a virágöntözést, de mégis lekonyultan, hervadtan találtad a virágokat? A megfelelő öngondoskodás hiányában velünk ugyanez történik. Testi, lelki, mentális, érzelmi térképünkön bizony komoly nyomot hagy hogyan törődünk saját magunkkal. És míg a testünkkel, egészségünkkel ma már egyre divatosabb foglalkozni, lelki-érzelmi állapotunk ugyanolyan odafigyelést igényel, ha kiegyensúlyozott, teljes életet szeretnénk élni.

Ha zöld utat adsz olyan, számodra örömteli tevékenységeknek, amelyek segítségével átjár a belső békesség, a nyugalom, az öröm, ez a környezetedben és a kapcsolataidban is pozitív lenyomatot hagy. A körülötted lévő emberek is érzékelik ezt a kisugárzást és jó eséllyel átveszik ezt Tőled. Sőt, ezzel a világnak is jót teszel.

Ezzel a szemlélettel már szelídebb elfogadással és engedéllyel merülhetsz el olyan aktivitásokban, mint például a reggeli jógázás, a hétvégi ebéd utáni elnyújtózás, a Velencei tó körbebiciklizése barátokkal,  pepecselés egy új egészséges ételrecepttel a konyhában, vagy andalogva sétálás a korai őszi napfényben.

Hogyan tudsz magadnak jobb minőségű öngondoskodást adni?

1. Belső párbeszédek megfigyelése

Ahhoz, hogy a Téged pozitívan töltő dolgokat meg tudd adni magadnak, jó megfigyelned a saját magaddal folytatott belső párbeszédeket, milyen üzeneteket formálsz saját magadnak, különösen amikor alkudozol magaddal. Ha fülön csíped magad, hogy túlságosan kritikus, maximalista, türelmetlen, aggodalmaskodó, sürgető vagy éppen szigorú vagy magaddal szemben, érdemes megállni egy kicsit. Szuperérzékenyként könnyen felülkerekedhet benned a perfekcionizmus vagy a kritikus éned.

2. Érzelmeid beazonosítása

A coaching folyamataimban sokszor tapasztaltam már, hogy az olyan kérdésre, mint a „milyen érzés?” gyakran kaptam, olyan válaszokat, hogy „jó” vagy „rossz”. Ettől előrevivőbb, ha árnyaltabban tudod beazonosítani a keletkezett érzelmet, legyen az éppen unalom, tehetetlenség, összezavarodottság, érdeklődés, hála, reményteliség, vagy kedveszegettség. A pörgős mindennapokban ez könnyen elsiklik, pedig egy nagyon fontos lépés és a gazdag magyar nyelvünk kínálja is nekünk a lehetőséget az érzelmek felcímkézésre.

3. Az érzelem elfogadása

Az érzelmek beazonosítása segít Téged abban, hogy elfogadd, ez az érzelem megjelent benned és valamilyen fontos üzenetet hordoz számodra. Ezen a ponton nagyszerű lehetőség kínálkozik arra, hogy fejlődjön az érzelmi tudatosságod. Ezzel lehetővé teszed azt is, hogy egy nehéz érzelem veszítsen az intenzitásából.

4. A szükségletek meghatározása

Megfigyelheted, hogy az érzelmek mögött milyen szükségleteid húzódnak valójában. Fókuszálj a vágyaidra, kövesd a szíved üzenetét, halld meg a belső hangodat, hogy mi is esne Neked igazán jól. Ha van rá lehetőséged, tegyél érte, hogy meg is kapd. Ha mástól lenne rá szükséged, merj kérni, vagy add meg magadnak, még akkor is, ha ez nem a tökéletes megoldás. Magunknak ugyanúgy adhatunk szeretetet, elfogadást, vigasztalást, gondoskodást, ahogy másoktól várjuk. És a csodálatos benne az, hogy ami belül, az kívül. Ahogy elkezdesz fontosabb lenni önmagadnak, úgy leszel egyre fontosabb azoknak az embereknek, akik valóban szeretnek és nem csak kihasználnak.

Ez a gyakorlat támogathat abban, hogy kikerülj egy érzelmi kátyúból és ne ragadj bele, és hogy könnyebben nyiss a Téged szolgáló öngondoskodás felé. Szuperérzékenyként saját magad táplálása, szeretete, a magadnak adott jóféle bánásmód az egyik legfontosabb pillér a saját támogatási rendszeredben. Ezzel pedig jó eséllyel viruló állapotban tudod megélni ezt a különleges minőséget, a szuperérzékenységet.

Ahogy a Dr. Edith Eger írja, „Self love is self care”, azaz „Az önszeretet az öngondoskodás”.

 

Milyen kedves dolgot tudsz most mondani magadnak, vagy mit tudsz tenni magadért? 

 

Gaál Zita

Tréner, Business és Szuperérzékenység coach

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése